سفارش تبلیغ
صبا ویژن
برتری دانشمند بر غیر او، مانند برتری پیامبر بر امتش است . [پیامبر خدا صلی الله علیه و آله]
 
سه شنبه 86 مرداد 16 , ساعت 9:10 عصر

ساخت قوی‌ترین ابررایانه‌ خاورمیانه در ایران

 

قوی‌ترین ابررایانه خاورمیانه با همت محققان مرکز تحقیقات پردازش‌های فوق سریع در دانشگاه صنعتی امیرکبیر ساخته شد و به بهره‌برداری رسید.

به گزارش فارس، بهمن جوادی یکی از مجریان این پروژه در نشست خبری بهره‌برداری از قوی‌ترین ابر‌رایانه ایران با اشاره به اینکه این طرح حاصل تلاش دو ساله محققان است، گفت: این ابررایانه 216 هسته پردازشی اپترون با فرکانس 2 گیگاهرتز با بهره‌گیری از فناوری کلاستر به صورت موازی عمل می‌کنند. این سامانه حافظه‌ای برابر 56 گیگابایت دارد و ظرفیت ذخیره سازی آن معادل 5800 گیگابایت است.

وی ادامه داد: این ابررایانه که برای پیش‌بینی وضع هوا در سازمان هواشناسی کشور مورد استفاده قرار خواهد گرفت دارای حداکثر توان پردازشی 860 میلیارد عمل در ثانیه است. این در حالی است که در قوانین تجارت جهانی ابر رایانه‌های قویتر از 190 میلیارد عمل در ثانیه کالای راهبردی محسوب می شود و فروش آن‌ها شامل تحریم می‌شود. با ساخت این سامانه که قوی‌ترین ابر رایانه فوق سریع ساخته شده در خاورمیانه است ایران به جمع چند کشور پیشرفته دارنده این فناوری می‌پیوندد.

جوادی با اشاره به این‌که سیستم عامل مورد استفاده در این سامانه لینوکس است، افزود: یک نرم افزار نیز برای مدیریت نظارت و کنترل سیستم توسط محققان این مرکز تهیه شده است همچنین مجموعه‌ای از نرم‌افزارهای کاربردی مانند MMS و ARPS برای پیش بینی وضع هوا بر روی این ابررایانه نصب و مورد استفاده قرار گرفته است.

وی با بیان این مطلب که نتایج به دست آمده در این پروژه توسط کارشناسان شرکت‌های اروپایی به تأیید رسیده است، خاطرنشان کرد: در دنیای امروز بسیاری از مسائل پیچیده به دلیل داشتن زمان طولانی محاسبه روی رایانه‌های شخصی به صورت عملی و در زمان محدود قابل اجرا نیستند راه حل این مشکل استفاده از سیستم‌های پردازش موازی و ابر رایانه‌هاست.

وی اضافه کرد: فناوری کلاستر در حال حاضر بهترین روش برای ساخت ابررایانه در جهان به شمار می‌رود و علاوه بر هزینه پیاده‌سازی پایین، دارای امکان توسعه و بروز رسانی مناسبی است و تعمیر نگهداری و پشتیبانی از آن در داخل کشور امکان‌پذیر است.مزایای این فناوری باعث شده است که ابر رایانه‌های کلاستر به صورت گسترده در کاربردهایی مثل صنایع نفت و گاز، صنایع دارویی، صنایع خودروسازی، صنایع پتروشیمی و پلیمر، صنایع هوا فضا و بسیاری از علومی که درگیر محاسبات سنگین هستند مورد استفاده قرار گیرد.

محمد رضا داوودی، نماینده سازمان هواشناسی در این پروژه در ادامه با اشاره به اینکه اکثر کشورهای صاحب‌نظر در زمینه هواشناسی از ابرریانه استفاده می‌کنند، گفت: صحت پیش‌بینی وضع هوا هم اکنون 92 درصد است اما با استفاده از این ابررایانه صحت پیش‌بینی افزایش می‌یابد.

در حال حاضر مرکز تحقیقات پردازش‌های فوق سریع در دانشگاه صنعتی امیرکبیر با حدود 15 سال سابقه و بهره‌گیری از متخصصان داخلی به دانش فنی ساخت ابررایانه‌های کلاستر دست یافته است و در جهت رفع نیاز صنایع و مراکز تحقیقاتی کشور در این زمینه فعالیت می‌نماید.

اولین ابریارانه ایران که در سال 1380 به بهره‌برداری رسید نیز در این مرکز ساخته شده است. در ضمن یک نمونه از این سیستم در سال 1382 برای سازمان فضایی ایران و به منظور پردازش تصاویر ماهواره‌ای توسط این مرکز ساخته و به بهره‌برداری رسیده است.

مجری پروژه قوی‌ترین ابررایانه ایران: آمادگی ساخت ابرریانه‌ای با 2000 پردازنده را داریم
مجری پروژه قوی‌ترین ابررایانه ایران گفت: اگر سرمایه‌گذاری انجام شود تا سال آینده ابررایانه‌ای با 2هزار پردازنده در ایران خواهیم ساخت.

احمد معتمدی، مجری پروژه قوی‌ترین ابررایانه در نشست خبری بهره‌برداری قوی‌ترین ابررایانه ایران با اشاره به اینکه برخی از کاربردها و نیازها وجود دارند که فقط با استفاده از یک ابرریانه می‌توان آن را انجام داد، گفت: ابررایانه‌ها در بحث‌های هواشناسی، نظامی، صنعتی و هوافضا کاربرد دارند و زمان را برای پردازش داده‌ها کوتاه می‌کنند.

وی با اشاره به ساخت قوی‌ترین رایانه خاورمیانه در ایران، افزود: تنها 20 کشور فناوری طراحی و ساخت ابرریانه‌ها را در اختیار دارند و می‌توانند این کامپیوترها را طراحی کنند و هم اکنون ایران با ساخت ابررایانه‌ای با 216 پردازنده این دانش را بومی کرده است که این ابررایانه 860 میلیارد عمل در ثانیه انجام می‌‌دهد.

وزیر سابق ارتباطات و فناوری اطلاعات در ادامه افزود: هم اکنون ما آماگی ساخت ابرریانه‌ای با 2هزار پردازنده با سرعت 2هزار و 500 میلیارد عمل در ثانیه داریم و اگر سرمایه‌گذار پیدا کنیم ، کار ساخت آن را می‌توانیم یکساله تمام کنیم.

 



لیست کل یادداشت های این وبلاگ